SK Climate Solutions

24 februari 2023

De airconditioning: naast verkoelen ook uitermate geschikt om te verwarmen

De airconditioning: naast verkoelen ook uitermate geschikt om te verwarmen 

Vooralsnog worden airco’s geassocieerd met een heerlijk koel huis in de warme zomermaanden. Het wordt echter steeds populairder om het huis naast te koelen ook te verwarmen met de airco, wat flink kan schelen in energiekosten. Zeker met de alsmaar stijgende gasprijzen is dit een aantrekkelijke keuze. Maar hoe werkt het verwarmen met een airco en wat zijn hier de voordelen van? En is dit wel een duurzame keuze? Het antwoord op deze vragen leest u in dit artikel. 

Hoe werkt het verwarmen met een airco? 

Een airconditioning werkt eigenlijk hetzelfde als een warmtepomp: deze onttrekt warmte op de ene plek en transporteert deze naar elders. Vanwege deze werking wordt de airco vaak ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Bij het koelen van uw woning werkt dit als volgt: de binnenunit onttrekt warmte uit de lucht in de woning en voert deze via de buitenunit af naar buiten. Bij het verwarmen gaat dit precies omgekeerd: de buitenunit onttrekt hierbij warmte uit de omgevingslucht en voert dit naar de binnenunit, waarna de warme lucht door de woning verspreid wordt. Zelfs wanneer het buiten koud is kan er nog warmte uit de lucht gehaald worden. Het enige wat hiervoor nodig is, is elektriciteit. 

Welk effect heeft het verwarmen met een airco op het wooncomfort?

Het comfort in een ruimte heeft te maken met onder andere de temperatuur en luchtvochtigheid, welke anders beïnvloed wanneer u verwarmt met een airco in plaats van een cv-ketel. Bij het verwarmen met een cv-ketel wordt gebruik gemaakt van radiatoren, die koude, langsstromende lucht verwarmen. Deze opgewarmde lucht stijgt op en verspreid zich zo gelijkmatig door de ruimte. 

Als de ruimte verwarmd wordt door airco, gebeurt dit op een hele andere manier. De airco maakt namelijk gebruik van ventilatoren en blaast zo warme lucht de ruimte in. Wanneer u midden in deze luchtstroom zit, kan dit als vervelend ervaren worden. Gelukkig valt dit op te lossen door de stand van de luchtkleppen handmatig in te stellen en naar de gewenste kant te richten. Ten slotte zorgt aircoverwarming in vergelijking met radiatorverwarming voor een lagere luchtvochtigheid in de ruimte, wat leidt tot een drogere lucht. 

Wat zijn de kosten van het verwarmen van mijn woning met airco?

Hoeveel het kost om uw woning te verwarmen met airco hangt af van meerdere factoren, zoals onder andere het type apparaat, het te verwarmen oppervlak en het energieverbruik. Onze adviseurs kijken samen met de klant welk type airco het best bij uw situatie en wensen past en maken zo een offerte op voor de installatie en aanschaf van de apparaten. Omdat de airco werkt op elektriciteit, zal uw energieverbruik stijgen. Hier staat tegenover dat uw gasverbruik daalt, wat leidt tot een besparing op energiekosten. Deze energiekosten dalen nog verder wanneer u zonnepanelen in gebruik hebt of van plan bent om deze aan te schaffen. Met zonnepanelen wordt namelijk eigen stoom opgewekt, wat het verschil in energieverbruik compenseert of zelfs opheft. 

De voor- en nadelen van het verwarmen met airco. 

Natuurlijk zitten er zowel voor- en nadelen aan het gebruiken van een airco als verwarmingsapparaat. Omdat het goed is om hiervan bewust te zijn, zetten we ze hier voor u op een rijtje. 

De voordelen:

  • Snelle opwarming van de kamer 
  • Goedkoper verwarmen door elektriciteitsgebruik in vergelijking met gasverbruik bij een cv-ketel 
  • Duurzame keuze 
  • De perfecte oplossing wanneer u zonnepanelen heeft of van plan bent deze aan te schaffen 
  • Multifunctioneel gebruik: een airco kan naast verwarmen ook koelen 

De nadelen: 

  • Voor optimale verwarming van de gehele woning is een multi-split airco nodig, wat hogere kosten met zich meebrengt  
  • Lagere luchtvochtigheid in ruimtes, wat leidt tot droge lucht 

Verwarmen met airco in plaats van cv-ketel: een duurzaam en goedkoop alternatief 

Waar een cv-ketel gas gebruikt om uw woning te verwarmen, gebruikt een airco elektriciteit. Niet alleen is het gebruik van elektriciteit vele malen goedkoper, het is ook nog eens beter voor het milieu. In plaats van gebruik te maken van fossiele brandstoffen zoals gas, wordt er namelijk gekozen voor een duurzamere vorm van energie. Door te kiezen voor het gebruik van een airco om de woning te verwarmen zal dus niet alleen het milieu u dankbaar zijn, maar ook uw portemonnee.